Dr. House

       De mult am tot dorit să scriu ceva despre acest serial. Nu vreau să contest valoarea lui artistică sau talentul actorilor, mai ales al lui Hugh Laurie, dar am întâlnit destul de multă lume care ia prea în serios tot ce se întâmplă în acest serial.

    
       Bolile prezentate în serial sunt reale, dar sunt „înflorite” cu simptome ce nu există în cărțile medicale, pentru a da bine la audiență. Însă de aici încolo, lucrurile o iau rapid pe arătură, din punct de vedere al practicii medicale. Țin să precizez că nu am văzut cum se practică în SUA, dar din ce am învățat în România, lucrurile sunt mult diferite în realitate.

       În primul rând, nu o să vedeți asemenea agregare de cazuri medicale rarisime săptămânal la același spital. Cred că oamenii de acolo sunt cei mai ghinioniști de pe planetă. Nu o să vedeți medic (bun) care să înceapă tratamentul așa-zis cauzal fără a avea un diagnostic cât de cât solid. Nu o să vedeți medic (bun) care va face investigațiile imagistice sau examenul clinic abea după ce pacientului i se întâmplă ceva ce îi pune viața în pericol. E dependent de opioide, lucru nu tocmai compatibil cu profesia. Mai mult, într-un sistem real, dr House și-ar fi pierdut demult slujba și licența și probabil ar fi rămas dator vândut pe viață în urma proceselor pierdute de malpraxis.

       Nu o să vedeți patru sau mai mulți medici lucrând la un singur pacient timp de mai multe zile. Pentru că pur și simplu nu este financiar rentabil și normal. Mai degrabă o să fie patru pacienți la un medic, dar și acest raport este cam departe de realitate. Nu o să vedeți aceiași medici care au pacienți în grijă să facă și analiza sângelui în laborator. Pentru asta sunt alți medici, care toată ziua numai asta fac. Nu o să vedeți medici (buni) defibrilând pacienți în asistolă (linie izoelectrică), pentru că așa ceva nu se face, conform ghidurilor internaționale de resuscitare în vigoare (s-a dovedit că nu aduce niciun beneficiu).
       Și nu, nu orice boală se poate trata cu steroizi.

Pe curând și... vizionare plăcută!


Comentarii

  1. :)) Nu urmaresc House, dar urmaresc Grey's Anatomy. Despre ei ce ai de zis ? Imi imaginez ca si ei infloresc, dar m-ar interesa CAT

    RăspundețiȘtergere
  2. Și în Grey's Anatomy se întâlnesc mari înflorituri, mai ales la cazuri extrem de complicate rezolvate prin tot felul de metode SF, care în realitate ar fi rămas doar cu o vorbă bună și cu credința în forțele superioare. Grey's Anatomy se concentrează totuși mai mult pe partea de telenovelă decât pe cea medicală și excesele sunt ceva mai puține.

    RăspundețiȘtergere
  3. citesc si imi place!
    multi oameni din afara medicinei urmaresc aceste aberatii si chiar cred ceea ce vad !! plus ca in germania se difuzeaza pe zeci de posturi extrem de multe filme-seriale cu si despre medici. Insa nu despre mizeria partiala pe care o traiesc cel putin eu in garzi, ci despre taclale la cafea, aventuri intre medici, pauze de visare la serviciu si alte tampenii. si cand ii vad pe pacientii zambitori care-mi vin noaptea la 3 in garda (dupa ce am muncit peste 18 ore fara intrerupere, dormisem si eu 2 ore, sa zic) cu simptome de 2-3 saptmani si care se asteapta sa fie pupati undeva, de medici ca din serial.... apoi... nu stiu ce sa fac, sa plang sau sa rad?

    Iulia

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut, sincer inteleg opinia ta, si este normal ca un ochi format sa vada o suma de erori intr-un serial a carui cadru este medicina. Totusi cei care spun ca House M.D. este un serial despre medicina nu au inteles serialul, sau nu l-ai urmarit decat printre picaturi...

    House M.D. nu este despre medicina ci despre oameni, tratamentele, procedurile, sunt facute sa dea o doza de dinamism scenariului. Nu cred ca are relevanta daca acestea sunt adevarate, pentru ca nu este un documentar... nu si-a propus sa ilustreze imagina autentica a medicinei, ci sa patrunda undeva in psihicul uman.

    Toate personajele din acest serial sunt atent scrise iar actorii s-au conformat scenariului. Personajul central House M.D. este un geniu neinteles si trist... citeste oamenii incredibil de bine, are un IQ peste medie... are o dizabilitate care ii provoaca durere. Isi creeaza un scut care tine oamenii la distanta prin ironie, sarcasm...

    Sherlock Holmes a fost sursa de inspiratie pentru personajul Gregory House. Faptul ca un tip dependent de vicodin (medicamentul este si el foarte real, dar interzis in Europa), nu ar putea practica medicina este irelevant, pentru ca un astfel de om nu exista. Sau cel putin nu am aflat noi de el...

    In concluzie, nu cred ca este relevant sa analizan acuratetea vietii medicale dintr-un serial de fictiune, ci mai degraba sa analizam ideea de baza care este foarte complexa si merita "investigata".

    Alex :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații