Ecografie la Hanovra

       Weekend-ul acesta am avut în sfârșit șansa de a face un curs de ecografie. Nu prea mult, doar cursul de bază. Însă am constatat că ecografiile pe care le-am făcut până acum de capul meu au cam fost apă de ploaie. Pe de altă parte am dobândit totuși o înțelegere mai bună a întregului proces, care nu se limitează numai la a amesteca un pic cu transductorul prin gelul de pe burta pacientului, iar pentru a da un rezultat de calitate este nevoie de o experiență de sute, chiar mii de examinări.

       Cursul a fost foarte interesant, deși partea de teorie, mai ales principiile fizice din spatele metodei, a scos la iveală amintiri mai puțin plăcute din liceu. Am avut parte de pacienți model la care se vedea totul perfect, fără prea mult efort, pe care i-a chinuit fiecare dintre cursanți până a reușit să fixeze elementul anatomic indicat de instructor.

       Ca să ajungi ecografist certificat în Germania este nevoie de minim 500-600 de examinări, pe lângă cursul de bază, cursul intermediar și cursul final și se dă obligatoriu un examen. Având în vedere că pentru a ajunge specialist pe interne sunt necesare minim 950 de examinări în total (abdomen, tiroidă, inimă, doppler vascular și puncții ecoghidate), s-ar părea că nu ar fi o prea mare problemă să înveți ecografie repede și bine. Asta însă doar în condițiile în care munca de pe secție ți-o permite. Sau îți petreci concediul „pe baricade”, făcând doar ecografie.

       La final, câteva cuvinte despre Hanovra. Un oraș cam de 500.000 de locuitori, reședința landului Saxonia Inferioară, cu aspect cam gri și cam muncitoresc. Nu am rămas prea impresionat. Am stat la un hotel vizavi de primărie, unde noaptea cadranul iluminat al ceasului din turn strălucea prin geam ca o lună plină.
Chestii mai interesante de văzut:
- clădirea primăriei, în stil baroc, o bijuterie arhitectonică,
- Aegidienkirche, o biserică din sec XIV (dacă îmi aduc aminte bine) distrusă parțial în al doilea Război Mondial, din care mai stau astăzi doar zidurile și turnul, accesul în incintă este permis (!)
- piața Kröpcke și zona pietonală din jurul ei, unde se află mai multe clădiri de patrimoniu, fiind totuși mai mult o destinație pentru cumpărături decât pentru vizitat

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum ajungi medic în Germania - Partea I: limba germană

Cum ajungi medic în Germania - Partea a VII-a: despre Approbation

Cum ajungi medic în Germania - Partea a XI-a: alte informații